OpenAI създаде търсачка с изкуствен интелект - SearchGPT

Тя ще предоставя по-добра информация на потребителите

26.07.2024 | 09:11 Редактор: Беатрис Младжова
Все още не е ясно кога ще бъде пусната търсачката.

Нова търсачка с изкуствен интелект на OpenAI ще дава по-навременна информация на потребителите. Ограничена група хора тестват новия набор от функции на търсачката, отбелязвайки най-директното предизвикателство към Google на Alphabet Inc.

Новата опция, наречена SearchGPT, ще бъде пусната като прототип, наличен в уеб браузър и ще даде на потребителите самостоятелно изживяване при търсене, което по-късно може да бъде добавено към най-известния продукт - ChatGPT. SearchGPT също ще позволи на потребителите да задават последващи въпроси, без да губят контекста от оригиналната заявка.

OpenAI отказа да даде времева линия за това кога SearchGPT ще бъде пуснат, но каза, че първоначално ще бъде достъпен за потребители, които се регистрират в списък с чакащи. OpenAI заяви, че работи със създатели и партньори издатели, за да получи обратна връзка за новия инструмент и планира да интегрира най-успешните функции за търсене в ChatGPT. 

"В продължение на десетилетия интернет търсачката е основен начин за издателите и творците да достигат до потребителите. Сега използваме AI, за да подобрим това изживяване, като подчертаваме висококачествено съдържание в разговорен интерфейс с множество възможности за ангажиране на потребителите", пише OpenAI в публикация в блог в четвъртък.

Проблеми с неточности в информацията

Ключово предизвикателство за OpenAI и неговите конкуренти  е предоставянето на точна информация на потребителите, особено когато търсят информация за текущи събития. Чатботовете често могат да халюцинират или да измислят фалшиви отговори на въпроси, когато не знаят отговора.

OpenAI сключва лицензионни споразумения с издатели като News Corp., Axel Springer SE и списание Time, за да обучи своите модели с изкуствен интелект и да интегрира по-достоверна и актуална информация в своите продукти. Като част от някои от тези сделки, OpenAI също се съгласи да предоставя на потребителите резюмета на новини.

"Екипът в OpenAI разбира, че за да бъде ефективно търсенето, задвижвано от AI, то трябва да се основава на най-висококачествената и надеждна информация, предоставена от доверени източници", каза Робърт Томсън, главен изпълнителен директор на News Corp.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС