Китайските производители на електромобили срещу митата в ЕС

Трима производители отиват на изслушвания

24.07.2024 | 12:18 Редактор: Беатрис Младжова
Новите мерки влязоха в сила през юни.

На допълнителни изслушвания относно разследването на Европейския съюз за китайските автомобили отиват 3 компании, съобщи Bloomberg. 

SAIC Motor Corp., китайският държавен автопроизводител, засегнат най-много от въведените временни мита от Европейската комисия (ЕК), чиито електромобили подлежат на 37,6-процентни налози, заяви, че изпълнителната власт на ЕС е провела изслушване на 19 юли, както е било поискано от SAIC.

Zhejiang Geely Holding Group Co. също си е осигурила изслушване в ЕС през последните дни, за да опровергае необходимостта от налагането на временни мита, които бяха обявени по-рано този месец.

Новите мита върху електромобилите на BYD достигат 17,4%, докато тези за колите на Geely са в размер на 19,9 на сто.

Изслушванията са част от текущите преговори между Китай и ЕС, който обвини китайските производители на електромобили, че получават държавни субсидии, които им дават несправедливо предимство на пазара. Пекин разкритикува ЕС, заявявайки, че този ход е нарушение на правилата на Световната търговска организация (СТО) и започна собствено антидъмпингово разследване на европейски стоки, включително свинско месо и бренди.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС