fallback

Грешките, които увеличават разхода на маслото на колата

Липсата на навременна поддръжка е сигурен път към това

23.07.2024 | 10:24 Автор: Деси Николова

Увеличената консумация на масло в автомобилния двигател е проблем, с който всеки автомобилен собственик се сблъсква рано или късно. Обикновено това е знак за стареене на двигателя, но често се проявява дори при сравнително нови автомобили. Причините за това могат да бъдат различни, а самият шофьор играе важна роля в този процес. 

Грешно масло

Един от най-честите фактори, влияещи върху разхода на масло, е неправилният избор на моторно масло. Производителят на автомобила посочва в ръководството за експлоатация препоръчителните видове масло и вискозитет за конкретен модел автомобил. Използването на масло с грешен вискозитет (например твърде рядко или твърде гъсто) може да доведе до неефективно смазване на двигателя прекомерна консумация на масло и ускоряване на износването на частите.

Закъсняла поддръжка

Липсата на навременна поддръжка е сигурен път към увеличение на разхода. Замърсеният филтър, например, не може ефективно да почисти маслото, което води до образуване на отлагания, запушване на смазочните канали и в крайна сметка до повишен разход на масло. С течение на времето маслото губи свойствата си, става по-вискозно и по-лошо смазва частите. 

Агресивен стил на шофиране

Не забравяйте, че двигателят на автомобила работи в екстремни условия, особено при агресивно шофиране. Рязкото ускорение и продължителното шофиране при високи скорости увеличават натоварването на двигателя, което води до ускорено износване и появата на изгоряло масло.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback