fallback

Учителят Тео: Предстоят ни жестоки ментални болести заради изкуствения интелект

Разумното решение е да научим децата от най-ранно детство да работят с мозъка си

21.07.2024 | 14:42 Автор: Деси Николова

Изкуственият интелект крие огромни опасности за света. В това е категоричен златният физик на България Теодосий Теодосиев - Тео. Според него има вероятност технологиите да превърнат хората в своя функция, вместо да бъдат техен помощник.

Опасенията на физика са, че има все повече технологично зависими граждани. В резултат на това те стават по-мързеливи и не искат да мислят. 

"Човек, който се откаже от естествения си интелект и остави всичко на изкуствения, рискува да има болна менталност. Предстоят ни жестоки ментални болести, благодарение на обездвижването на интелекта", смята Тео.

Зародишът на изкуствения интелект

Физикът е категоричен, че изкуственият интелект е около нас, още преди да заговорим за него.

"Едно тоалетно казанче, което автоматически пуска и спира водата, също е форма на изкуствен интелект, но нивото му е много примитивно. Изкуственият интелект може да бъде интелект на богомолка, на мравка. Може да бъде на Айнщайн или на Айнщайн плюс", казва учителят по физика.

Ще дойде ли краят на света с ИИ?

А рискът е, че освен за градивни, може да се използва и за разрушителни цели.

"Ще има хора, които имат такъв морал, че ще научат интелекта да лъже и това може да е най-големият риск за света. Може да докара края на света. Много се надявам светът да си научи урока, защото преди да си научи интелектуалния урок, трябва да си научи моралния, иначе сме обречени", заяви Тео.

Разумното решение е да научим децата от най-ранно детство да работят с мозъка си и само в краен случай да използват новите технологии като патерица - помощен уред за ума.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Техно
fallback