fallback

IT сривът от вчера е засегнал близо 8,5 млн. устройства с Windows

Според BBC инцидентът се очертава като най-сериозният в киберпространството

20.07.2024 | 21:46 Автор: Деси Николова

8,5 млн. устройства с Windows са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант Microsoft. Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система. 

Според BBC инцидентът се очертава като най-сериозният в киберпространството, надминаващ всички предишни сривове и хакерски атаки. За сравнение около 300 000 устройства в 150 държави са били заразени с вируса WannaCry през 2017 година, информира БНР.

 

Вчера 170 заминаващи полета бяха отменени на британските летища, а други закъсняха. Приблизително същия брой 171, които по разписание трябваше да кацнат в Обединеното кралство, също бяха анулирани в резултат на техническия проблем, a глобално са били отменени повече от 5000 полета. 

По целия свят банки, супермаркети и други големи институции съобщават за компютърни проблеми, прекъсващи услугите, докато много фирми не могат да приемат цифрови плащания или да получат достъп до ключови бази данни.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback