fallback

Нигерия глобява Meta с $220 млн. за нарушения свързани с личните данни

От страната обвиниха компанията в дискриминационни практики

20.07.2024 | 16:14 Автор: Беатрис Младжова

На компанията Meta, към която са Facebook и WhatsApp, е наложена глоба от Нигерия за 220 млн. долара за продължителни нарушения.

Федералната комисия за защита на конкуренцията и потребителите на страната (FCCPC) обвини Meta в нарушаване на законите за защита на данните и правата на потребителите във Facebook и WhatsApp, предаде АФП.

Главният изпълнителен директор на FCCPC Адаму Абдулахи заяви, че разследванията, които комисията е провела съвместно с Нигерийската комисия за защита на данните в периода между май 2021 г. и декември 2023 г., са показали, че Meta е участвала в "инвазивни практики срещу субектите на данни/потребителите в Нигерия".

Абдулахи обвини компанията в дискриминационни практики, злоупотреба с господстващо положение на пазара, споделяне на лични данни на нигерийци без разрешение и лишаване на нигерийците от правото да определят как се използват техните данни, предаде БГНЕС.

Освен голямата глоба, шефът на FCCPC настоява групата да "спазва действащото законодателство и да прекрати експлоатацията на нигерийските потребители и пазарната им злоупотреба".

Платформите на Meta, WhatsApp, Facebook и Instagram, са сред най-популярните социални медии в страната.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback