Глобален IT срив спря полети, влакове и новинарски емисии в цял свят

Microsoft работи за смекчаване на последиците

19.07.2024 | 12:21 Редактор: Елеонора Танева
Хаос в глобалните компютърни системи

Хаос в глобалните компютърни системи настъпи след голям срив - полети в САЩ бяха спрени, във Великобритания прекъснаха телевизионните предавания, а телекомуникациите в Австралия бяха засегнати.

Австралийският национален координатор по киберсигурност заяви, че "широкомащабното техническо прекъсване“ е било причинено от проблем със "софтуерна платформа на трета страна“. Операторът добави, че засега няма информация, която да предполага участие на хакери.

"Полетите на летище Бранденбург в Берлин, Германия, бяха преустановени поради технически проблем", съобщи говорител на летището, цитиран от БГНЕС.

Уточнява се, че има закъснения при чекирането и се е наложило да бъдат отменени полетите до 10:00 ч. местно време.

Закъснели влакове във Великобритания, опашки на летището в Сидни

Най-големият железопътен оператор в Обединеното кралство предупреди за възможни отмени на влакове поради проблеми с информационните технологии. Снимки, публикувани в интернет, показаха големи опашки, образувани на летището в Сидни, Австралия, където са активирани плановете за действие при извънредни ситуации с партньорите на аеропорта. Изпратен е допълнителен персонал на терминалите, за да се окаже помощ на пътниците.

Спрени полети в САЩ

Федералната авиационна администрация (ФАА) на САЩ съобщи, че най-големите американски въздушни превозвачи, включително Delta, United и American Airlines, са преустановили всички полети на 19 юли поради проблем с комуникацията.

За проблеми съобщиха летището в Амстердам и три индийски летища.

На всички летища в Испания се наблюдават "смущения", причинени от прекъсването на информационните технологии, което засегна няколко компании по света на 19 юли, съобщи летищният оператор Aena.

"Този глобален технически инцидент засяга главно резервациите и информацията за пътниците", добави компанията, като заяви, че някои операции продължават благодарение на "ръчни системи“.

Техническият срив засегна и световни медии

Sky News в Обединеното кралство съобщи, че сривът е прекратил сутрешните новинарски емисии, а австралийската телевизия ABC също съобщи за голям "срив“.

Някои терминали за самообслужване в една от най-големите австралийски вериги супермаркети бяха изведени от строя, като показваха сини съобщения за грешка. Новозеландските медии съобщиха, че банки и компютърни системи в парламента на страната съобщават за проблеми.

От Microsoft заявиха, че предприемат "действия за смекчаване на последиците“ в отговор на проблемите с услугите. Не е ясно дали те са свързани с глобалните прекъсвания.

"В нашите услуги все още се наблюдават непрекъснати подобрения, докато ние продължаваме да предприемаме действия за смекчаване на последиците“, заяви компанията в публикация в социалната мрежа X. 

Снимка: pixabay