fallback

Илън Мъск изнася компаниите си от Калифорния в Тексас

Заради закон за половата идентичност

17.07.2024 | 09:39 Автор: Беатрис Младжова

Милиардерът Илън Мъск мести централите на социалната мрежа X и ракетната компания SpaceX от Калифорния в Тексас заради нов закон за половата идентичност, предаде Ройтерс.

С тези стъпки той ще премести Tesla и повечето от бизнесите, които контролира или ръководи, в Тексас. Най-богатият мъж в света заяви, че е променил собственото си местожителство през 2021 г. от Калифорния на Тексас, където няма щатски данък върху доходите на физическите лица.

Новият закон

Закон в Калифорния забранява на училищата да изискват от учителите си да уведомяват родителите, когато дете промени половата си идентичност или сексуалната си ориентация, което е сред стимулите на Мъск, заяви той.

"Заради този закон и много други, които го предшестваха, атакувайки както семействата, така и компаниите", коментира Мъск в социалната мрежа X. Милиардерът има транссексуална дъщеря.

Президентската администрация

През последните години главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla започна да говори все по-открито и все по-често критикуваше администрацията на Джо Байдън, както и позицията на демократите, по въпроси като правата на транссексуалните и имиграцията.

Гласоподавателите в Калифорния исторически са подкрепяли кандидатите на демократите, докато Тексас се смята за надеждна крепост на републиканците.

Мъск твърди, че главният офис на SpaceX трябва да се премести в наличното съоръжение в Бока Чика, Тексас, докато X ще се премести в Остин. Но колко работни места и звена ще се преместят от Калифорния в Тексас не е ясно.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback