Официално започна менторската програма STEMfem Junior на А1

16.07.2024 | 14:10 Редактор: Толя Стоянова
Менторска програма

А1 официално стартира своята менторска програма STEMfem Junior, която е насочена към момичета в 11 и 12 клас с изявен интерес към технологиите. С участието си в програмата момичетата ще придобият знания и опит в реална технологична бизнес среда под ръководството на ментори - висококвалифицирани дами на ключови позиции в компанията.

По време на официалното откриване на А1 STEMfem Junior участничките се срещнаха със своите ментори, които ще ги напътстват в следващите два месеца, и им споделиха очакванията си, свързани с програмата.

Миглена Узунова-Цекова, старши директор "Човешки ресурси" в А1, коментира старта на програмата: "Щастлива съм от интереса към пилотното издание на A1 STEMfem Junior. А също и че чрез инициативата отваряме вратите на А1 за младите дами и им демонстрираме на практика възможността да станат част от следващото поколение жени-лидери в технологичния свят. Пожелавам успех на всички менторски двойки!".

В инициативата се включиха ученички от Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет – София, Професионална гимназия по телекомуникации, Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", Национална природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" и други училища, ориентирани към технологиите и точните науки. Изучаваните от момичетата специалности са в сферата на компютърните мрежи, системното и приложно програмиране, математиката и информатиката, както и софтуерните и хардуерните науки.

Индивидуалните срещи и работата с доказани професионалисти от компанията ще подпомогнат развитието на участничките чрез споделяне на знания, опит и придобиване на нови контакти и ще ги вдъхновят да продължат своето развитие в динамичния свят на технологиите. Менторите в програмата заемат ключови позиции в направление "Технологии" и участват в някои от най-иновативните проекти на А1, включително на международно ниво. Всички те са преминали специализирано обучение за ефективни менторски умения, което им позволява да предоставят качествена подкрепа на младите таланти.

Двумесечната програма включва обучения, свързани с ICT бизнеса на компанията и работа с най-модерни софтуерни приложения като Power BI. В допълнение, дамите ще преминат през обучения за емоционална интелигентност и лична ефективност, които ще им помогнат да надградят своите социални умения. Предвидена е и сесия за кариерно ориентиране, която да помогне на участничките да се насочат към конкретна професия. Момичетата ще се включат също и в доброволческата акция, като част от ESG политиката на А1 да инвестира в подкрепата на социални каузи.

Съвместната работа на менторските двойки ще продължи до 15 септември, а в края на програмата участничките ще получат сертификат за успешно завършване. Най-изявените сред тях ще бъдат поканени на стаж в А1 и ще получат финансова подкрепа при прием в технологична специалност в университет. 

Инициативата A1 STEMfem Junior е част от стратегията на компанията да подпомага развитието на младите таланти в областта на технологиите. Тя включва още партньорства с водещи университети, лекции от експерти на компанията, упражнения в технологичните звена на А1, отличаване на най-добрите бакалаври и магистри и много други.