Alphabet придобива стартъп за киберсигурност за $23 млрд.

Последната голяма сделка на компанията бе преди над десетилетие

15.07.2024 | 20:18 Редактор: Беатрис Младжова
Alphabet придобива стартъп за киберсигурност за $23 млрд.

Alphabet, чиято дъщерна компания е Google, планира да придобие стартъпа за киберсигурност Wiz на стойност от около 23 млрд. долара. Това би било най-голямото придобиване в историята на технологичната група, съобщава Financial Times, позовавайки се на запознати източници.

Разговорите на Alphabet за придобиването на Wiz все още са далечe от завършване, казва източник, пряко запознат с темата. Други източници казват, че все още има вероятност тя да се разпадне, тъй като има детайли, които тепърва трябва да бъдат обсъдени.

Ако се стигне до сделка, тя ще бъде тест за антитръстовите регулатори, които през последните години предприеха мерки срещу технологичните групи, купуващи развиващи се компании в сектора. Последната голяма сделка на Alphabet бе преди повече от десетилетие с придобиването на Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара.

Купуването на Wiz би отбелязало нов голям тласък към киберсигурността за Alphabet – 2 години, след като придоби Mandiant за 5,4 млрд. долара.

Базираната в Ню Йорк Wiz е привлякла около 2 млрд. долара от инвеститори от основаването си преди 4 години, посочва доставчикът на данни PitchBook. Стартъпът, управляван от израелския основател и бивш мениджър в Microsoft, Асаф Рапапорт, наскоро бе оценен на 12 млрд. долара. Сред поддръжниците ѝ са компаниите за рисково финансиране Sequoia и Thrive.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС