fallback

Децата са все по-зависими от екраните и се нарушава развитието им

Родителите несъзнателно вредят на децата си

12.07.2024 | 10:56 Автор: Искра Ангелова

Тревожна статистика - пада възрастта при зависимостите. От около 2-годишна възраст започват екранните зависимости.

Павел Павлов от Българската федерация на терапевтичните общности обясни, че между 2 и 3-годишна възраст приключва процесът на развитие на определени дялове в мозъка. Когато дадем на децата таблети и телефони под тази възраст обаче, те не допускат развитието на този център, предупреди специалистът.

"Когато детето има дефицит на внимание, започва да търси начин да го коригира. Това лесно става с други игри или чрез употреба на вещества. Родителите несъзнателно вредят на децата си", поясни той.

По думите му в световен мащаб се смята, че между 4 и 6% от популацията на населението е предразположена към зависимости. "Самата статистика трудно се изчислява, защото има много злоупотребяващи, които все още не могат да бъдат разграничени - дали е зависим или злоупотребяващ. Води се, че около 200 хил. са хората с проблемна употреба в България", отбеляза Павлов.

"Популацията на населението в света се увеличава, нормално е да се увеличават и зависимите. Това ясно се видя при цигарите. Работим за намаляване на тютюнопушенето. Като процент намалява, но като брой пушещи хора се увеличава. Същото се получава с всеки друг вид зависимост", коментира той, цитиран от БНР.

Според него съвременните механизми за справяне с проблема не са забраните.

Павел Павлов напомни признаците, за които трябва да се внимава: "Промяна на поведението. Свръхангажираност от дадено поведение. Затваряне в стаята. Седене пред компютрите. Мирис на определени вещества. Пакетчета с неясен произход из стаята".

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback