fallback

Neuralink на Мъск поставя втория мозъчен чип в рамките на седмица

По думите на основателя идеята е "да се дадат суперсили на хората"

11.07.2024 | 22:39 Автор: Деси Николова

Стартъпът за мозъчни импланти Neuralink планира да постави своето устройство на втори пациент след около седмица, съобщи основателят Илън Мъск. Той също така изрази надежда, че до края на годината броят на имплантираните устройства ще достигне "висок едноцифрен" диапазон, пише Bloomberg.

В рамките на дискусия, излъчена в социалната мрежа X на Мъск, милиардерът и няколко ключови служители на Neuralink описаха възможностите на настоящото устройството и бъдещите възможности като възстановяване от парализа и загуба на памет. Те също така очертаха стъпките, които екипът ще предприеме при бъдещи операции, за да избегне някои неуспехи, настъпили след първата имплантация, на която се подложи Ноланд Арбау от Аризона.

Дългосрочната цел "е да се смекчи по-дългият цивилизационен риск от изкуствения интелект", коментира Мъск. Neuralink може да помогне с това, като създаде "по-тясна симбиоза между човешки интелект и дигиталния интелект". По думите на Мъск идеята е "да се дадат суперсили на хората".

В краткосрочен план компанията има за цел да помогне на пациенти с мозъчни увреждания и гръбначни травми, като им позволи да управляват телефони и компютри с ума си. Той прави това, като имплантира в черепа устройство, което нарича Telepathy – кръгъл диск с електродни нишки, прикрепени към него, които се вкарват в мозъчната тъкан.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback