НАТО праща интернета в Космоса от страх да не бъдат отрязани кабелите

Инициативата все още не е публично обявена

09.07.2024 | 09:31 Редактор: Деси Николова
НАТО праща интернета в Космоса от страх да не бъдат отрязани кабелите

НАТО финансира проект, чиято цел е да намери начини за поддържане на интернет функционирането, в случай че подводните кабели, пренасящи граждански и военни комуникации през европейските води, бъдат атакувани.

Изследователи, сред които академици от САЩ, Исландия, Швеция и Швейцария, казват, че искат да разработят начин за безпроблемно пренасочване на интернет трафика от подводни кабели към сателитни системи в случай на саботаж или природно бедствие. Програмата "Наука за мир и сигурност" на Организацията на Северноатлантическия пакт одобри безвъзмездна помощ от 400 000 евро за проекта на стойност 2,5 милиона долара, а изследователските институции предоставят вноски в натура, показват документи, разгледани от Bloomberg.

Еюп Кунтай Турмус, съветник и програмен мениджър в програмата на НАТО, потвърди, че проектът е одобрен наскоро и каза по имейл, че изпълнението ще започне "много скоро".

Инициативата, която все още не е публично обявена, идва на фона на засилващи се страхове, че Русия или Китай биха могли да минират или прекъснат подводни кабели в опит да нарушат комуникациите по време на военна криза. Данните, пренасяни през кабели под морето, представляват финансови транзакции на стойност около 10 трилиона долара всеки ден и почти целият интернет трафик на НАТО преминава през тях.

Това най-ново изследователско усилие, което трябва официално да стартира със симпозиум в университета Корнел в Ню Йорк по-късно този месец, е фокусирано върху разработването на методи за откриване на смущения в кабелите и след това автоматизиране на офертите за достъп до сателитна честотна лента (или потенциално други подводни кабели), за да пренасочите данните.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay