fallback

Boeing призна за престъпна измама, довела до катастрофи с общо 346 жертви

Компанията ще плати глоба в размер на $243,6 млн.

08.07.2024 | 09:51 Автор: Беатрис Младжова

За да приключи разследване на САЩ за две катастрофи с жертви на Boeing със самолета 737 MAX, компанията се призна за виновна в престъпна измама, съобщи Reuters.

Boeing ще плати глоба в размер на $243,6 млн. Говорител на компанията потвърди, че е "постигнато принципно съгласие по резолюцията с Министерството на правосъдието". Производителят на самолети също се съгласи да инвестира най-малко $455 млн. през следващите три години, за да засили своите програми за безопасност и съответствие.

Отбелязва се, че обвиненията са свързани с две катастрофи на 737 MAX в Индонезия и Етиопия за период от пет месеца през 2018 г. и 2019 г. В тях загинаха общо 346 души.

На 30 юни Министерството на правосъдието на САЩ предложи на Boeing споразумение за признаване на вината и даде на компанията срок до края на седмицата да го обмисли. В противен случай компанията щеше да бъде изпратена на съд по обвинения в заговор за измама на Федералната авиационна администрация (FAA) във връзка с ключова софтуерна функция.

Boeing се призна за виновна за неверни изявления пред Федералната авиационна администрация относно разширяването на ключова софтуерна функция за работа при ниски скорости. Новият софтуер пести пари на Boeing, тъй като изисква по-малко интензивно обучение на пилоти, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback