Иновативен хуманоиден робот поддържа жп мрежа в Япония

Машината е монтирана на камион, който може да се движи по релси

04.07.2024 | 08:52 Редактор: Толя Стоянова
Иновативен хуманоиден робот поддържа жп мрежа в Япония

Западнояпонските железници се похвалиха с нов хуманоиден робот, който ще се занимава с боядисване и поддръжка. Машината е монтирана на камион, който може да се движи по релси. Ще бъде използвана за поддръжка на жп мрежата, информира АФП. Операторът седи в кабината на камиона, "вижда" през очите на робота чрез камери и управлява мощните му крайници и ръце дистанционно.

С вертикален обсег от 12 метра машината може да използва различни приспособления за ръцете си, за да пренася предмети, тежки до 40 кг, да държи четка за боядисване или да използва верижен трион, предаде БГНЕС.

Засега основната задача на робота ще се съсредоточи върху подрязване на клони на дървета покрай релсите и боядисване на метални конструкции, които държат кабелите над влаковете. Технологията ще компенсира недостига на работници в застаряваща Япония, както и ще намали намали злополуките сред работниците.

"В бъдеще се надяваме да използваме машините за всички видове операции по поддръжка на нашата инфраструктура и това би трябвало да даде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка", заяви президентът на компанията Казуаки Хасегава на пресконференция.

Снимка: Pixabay