Най-проблемните автоматични скорости кутии

Могат да доведат до скъпи ремонти

03.07.2024 | 15:19 Редактор: Толя Стоянова
Най-проблемните автоматични скорости кутии

Надеждността на скоростната кутия е една от основните характеристики на автомобила, на които трябва а обърнем внимание, преди да се спрем на него. Някои автоматични трансмисии имат недостатъци, които могат да доведат до скъпи ремонти, смятат експерти от Alfa-Leasing Group. 

Jeep Grand Cherokee (722.6 )

Този модел често страда именно от проблеми с трансмисията. Скоростната кутия 722.6 е особено уязвима, тъй като при повишени натоварвания възникват проблеми с електронния блок за управление. Закъснялата смяна на маслото може да причини повреда на соленоидите. При превозни средства с голям пробег механичните компоненти трябва да се сменят.

Nissan X-Trail (JF613E)

В случая става въпрос за автомобилите с автоматична скоростна кутия Jatco JF613E, която също не е надеждна. Тази трансмисия не издържа на агресивен стил на шофиране и екстремни условия на работа. При внимателно боравене нейният експлоатационен живот е около 250 000 км, след което отделните части трябва да бъдат сменени. Препоръчва се смяна на маслото на всеки 50 000-80 000 км. Слабото място е краткотрайният хидравличен блок със соленоиди.

Volkswagen Tiguan (JWA 09 М)

Германският кросоувър с 6-степенна скоростна кутия JWA 09 M е много взискателен по отношение на поддръжката. При навременна смяна на маслото експлоатационният живот може да достигне 400 000 км. Въпреки това се препоръчва смяна на стандартния топлообменник с по-ефективен външен радиатор.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС