fallback

Изкуствен интелект разпознава пияни шофьори по лицето

Австралийски учени създадоха новата технология

01.07.2024 | 22:44 Автор: Деси Николова

Учени от австралийския университет "Едит Коуън" обучиха изкуствен интелект да разпознава нивото на алкохолно опиянение на шофьори по видеоизображение на лицата им. Експертите проведоха изследването си с участието на доброволци, като трябваше да създадат имитация на шофиране по пътищата в учебни автомобили. Участниците в теста са били в различна степен на алкохолно опиянение, а видеокамерата записвала всичко.

След това изкуственият интелект анализира всички изображения на водачите, като внимателно изследва изражението на лицето, позицията на главата и посоката на погледа. В резултат на това, използвайки конвенционална RGB камера, експертите създават технология, способна да идентифицира състоянието на водача с до 75% точност - дали той е трезвен или дали е в състояние на леко или тежко опиянение.

Отбелязва се, че новата система може да се използва на различни устройства, включително камери за трафик, за да се предотврати шофирането на шофьор в нетрезво състояние. Все още обаче не е ясно кога новата технология ще може да се използва по пътищата, пише automedia.investor.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback