Изкуствен интелект разпознава пияни шофьори по лицето

Австралийски учени създадоха новата технология

01.07.2024 | 22:44 Редактор: Деси Николова
Изкуствен интелект разпознава пияни шофьори по лицето

Учени от австралийския университет "Едит Коуън" обучиха изкуствен интелект да разпознава нивото на алкохолно опиянение на шофьори по видеоизображение на лицата им. Експертите проведоха изследването си с участието на доброволци, като трябваше да създадат имитация на шофиране по пътищата в учебни автомобили. Участниците в теста са били в различна степен на алкохолно опиянение, а видеокамерата записвала всичко.

След това изкуственият интелект анализира всички изображения на водачите, като внимателно изследва изражението на лицето, позицията на главата и посоката на погледа. В резултат на това, използвайки конвенционална RGB камера, експертите създават технология, способна да идентифицира състоянието на водача с до 75% точност - дали той е трезвен или дали е в състояние на леко или тежко опиянение.

Отбелязва се, че новата система може да се използва на различни устройства, включително камери за трафик, за да се предотврати шофирането на шофьор в нетрезво състояние. Все още обаче не е ясно кога новата технология ще може да се използва по пътищата, пише automedia.investor.bg

Снимка: Pexels