Microsoft предупреждава клиентите си, че руски хакери са преглеждали имейлите им

Компанията обвини за атаката група, която се нарича Midnight Blizzard

28.06.2024 | 18:11 Редактор: Беатрис Младжова
Microsoft предупреждава клиентите си, че руски хакери са преглеждали имейлите им

Дълбоки последици от пробива в системата на Microsoft. От компанията уведомиха клиентите си, че имейлите им са станали достъпни за руски хакери.

През януари компанията разкри, че хакери са откраднали имейли на висши ръководители, които са използвали, за да се опитат да проникнат в комуникациите на клиенти, включително на правителствени агенции. Компанията обвини за атаката група, която се нарича Midnight Blizzard и която според властите на САЩ и Обединеното кралство е част от руската Служба за външно разузнаване. 

Докато са претърсвали имейлите на ръководителите на Microsoft, хакерите са открили съобщения, обменяни с други компании и организации, и сега корпорацията уведомява клиентите кои техни имейли са били достъпни, заяви говорителят. Някои от тези клиенти са получили предварително известие, че са засегнати, докато други чуват за първи път сега, когато компанията е имала повече време да оцени щетите. Дружеството отказа да съобщи кои клиенти са получили лично съобщение за случилото се. 

"Тази седмица продължаваме да уведомяваме клиентите, които са кореспондирали с корпоративни имейл акаунти на Microsoft, които са били ексфилтрирани от извършителя на заплахата Midnight Blizzard и предоставяме на клиентите имейл кореспонденцията, до която е имал достъп този извършител", се казва в изявление на говорител на компанията. 

В имейл известията, прегледани от Bloomberg, Microsoft дава на клиентите линк, чрез който те могат да посочат човек, който да прегледа компрометираните съобщения в специално изградена, защитена система.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС