fallback

Навиците зад волана, които ни струват скъпо

Малки грешки карат колата ни да харчи повече гориво

26.06.2024 | 07:54 Автор: Деси Николова

Притежаването на кола може да бъде доста скъпо занимание, особено при момента с досадното зареждане на бензиностанцията. От него няма спасение, но поне може да спестите някой лев  с правилно шофиране. Има определени навици, които ви карат да харчите повече пари за гориво. Може би сте ги имали години наред, без дори да осъзнавате колко ви струват.

Агресивно поведения на пътя

Когато постоянно шофирате над ограничението на скоростта, "качвате се на багажника" на колата отпред, сменяте рязко лентите, ускорявате твърде бързо или спирате твърде рязко, вие определено сте агресивен тип на пътя. Това поведение безспорно е опасно, но също и гарантира загуба на гориво.

Според Министерството на енергетиката на САЩ, агресивното шофиране може да увеличи разхода ви на гориво с около 33%, когато сте на магистрала. Например, когато натискате рязко спирачки, вие губите гориво, като нарушавате инерцията на автомобила, което след това изисква повече енергия (и повече бензин), за да възвърне скоростта. Затова гладкото и стабилно шофиране е най-доброто нещо за икономията на гориво на вашия автомобил.

Продължителен празен ход

Празният ход е нещо, което не винаги можете да избегнете, когато шофирате. Случва се, когато сте заседнали в задръстване, чакате на светофар или  сте отишли да вземете детето от училище. Когато непрекъснато оставяте двигателя да работи за дълги периоди без движение, вие губите гориво. Според Министерството на енергетиката на САЩ , това харчи напразно всяка година около около 11 милиарда литра всяка година само в Съединените щати.

Претоварване на колата

Знаете ли ограничението за тегло на вашия автомобил? Това не е нещо, за което много от нас често мислят. Това обаче е информация, с която трябва са сте наясно, има я в ръководството. Когато добавите твърде много тегло към колата си, двигателят трябва да работи много по-усилено, за да се движи, ускорява и поддържа скорост. Така изгаря повече гориво, за да генерира цялата мощност, от която се нуждае.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback