Трябва ли да загряваме двигателя на колата през лятото?

Мнението на шофьорите по този въпрос е разнопосочно

25.06.2024 | 09:47 Редактор:
Трябва ли да загряваме двигателя на колата през лятото?
Трябва ли да загряваме двигателя на колата през лятото?

С настъпването на лятото много шофьори се отпускат, мислейки, че няма нужда да стават рано, за да загреят колата. Въпросът обаче остава - необходимо ли е изобщо да отделяте време за загряване на двигателя? Производителите твърдят, че съвременните автомобили не изискват това нито през лятото, нито през зимата. Въпреки това, мнението на шофьорите по този въпрос е разнопосочно.

Защо е важно да затопляте колата си през зимата? Това се прави не само за привеждане на двигателя до работна температура, но и за създаване на комфортни условия в кабината за предстоящото пътуване. През топлия сезон въпросът за затопляне на интериора преди пътуване не стои на дневен ред. Най-често, напротив, трябва активно да охлаждате въздуха в колата.

Що се отнася до самия двигател, не е толкова критично да го доведете до работна температура, колкото през зимата. Често е достатъчно просто да изчакате, докато оборотите на двигателя след загряване паднат до нивото на празен ход, категорични са автомобилни експерти.

През топлия сезон колата трябва само да се загрее, така че маслото да се изпомпва добре през системата и двигателят да е готов за работа. Само няколко минути са достатъчни. След това можете спокойно да тръгнете на път. В този случай, докато двигателят с вътрешно горене се загрява, можете да включите климатика, за да охладите въздуха в колата.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 3 месеца
Маслото да не е замръзнало, че да не се изпомпва добре !? ..... А двигателят си е направен да е "готов за работа" .............За необходимите " няколко минути " просто нямам коментар - направо съм в потрес :) Сигнализирай за неуместен коментар