Кой се пошегува с Централното командване на американската армия

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg

14.01.2015 | 15:22 Редактор: Георги Стоянов
Кой се пошегува с Централното командване на американската армия

Централното командване на САЩ признава в съобщение от 13 януари 2015, публикувано на сайта му, че акаунтът му в Twitter и You Tube е бил недостъпен за около 30 минути, но за това време не е била открадната никаква класифицирана информация - нито от сървъра на командването, нито от сайтовете му в социалните медии, като въпреки това ще бъдат взети мерки.

В медиите се появиха съобщения, че акаунтите в Twitter и You Tube на Централното командване на САЩ са били хакнати от група, твърдяща, че има връзка с Ислямската държава. Кореспондентът на Bloomberg в Берлин Ханс Никълс с коментар за предполагаемите действия на хакерите.


Още по темата

Белият дом, Пентагона и ФБР, те всички казват "не, това е по-скоро шега, а не сериозен пропуск в сигурността".

Обаче публичният Twitter акаунт @centcom - на оперативното командване за целия Близък изток, базирано в Тампа, Флорида, не функционираше над 30 минути.

Техният You Tube акаунт също беше компрометиран. Там бяха публикувани провокативни коментари за избиване на американски войници, както и според не потвърдена информация, която американците отричат, документи, съдържащи планове за инвазия в Северна Корея и Китай.

Чувствителни  материали, за които Белият дом твърди, че са били публично достъпни. При всеки случай това определено е шамар за американската администрация.

Доста впечатляващо. Ето какво казват официално - че военните мрежи на централното командване не са били компрометирани и че това не е имало оперативен ефект върху централното командване на американската армия.

Те казват, че разглеждат това изцяло като случай на кибер вандализъм. Кибер неприятности, бих казал, ако трябва да бъдем честни.

Знаем ли как те са направили това, защото ислямска държава все повече изглежда като една доста децентрализирана, но добре организирана структура. Те са като бизнес .

Не знаем дали са били Ислямска държава. Знаем само че са хора, които са свързани с организацията. Така че нямаме представа.

Предполагам, че те ще успеят да установят, къде са били сървърите, от които е осъществена първоначалната атака.

Интересното е, че това не са били защитени Twittеr акаунти.

Ако Централното командване е искало допълнителна сигурност, те просто са може ли да кажат на Twitter, може ли са да отбележат това малко синьо квадратче, както всички ние сме направили като журналисти, за да гарантираме, че това наистина сме ние, когато публикуваме някоя новина.

Те не са си направили труда да предприемат тази допълнителна стъпка и за това, техният акаунт не се е ползвал от тази допълнителна степен на сигурност.

Така че предполагам, че в Тампа ще има скъсани пагони на следващата оперативка.