fallback

ЕК изправя Apple пред тежки санкции заради нарушения

Наказанието може да стигне 20% от глобалния оборот на компанията

24.06.2024 | 22:52 Автор: Беатрис Младжова

Компанията Apple е изправена пред санкции от Европейската комисия по обвинения, че магазинът за приложения нарушава правилата за конкуренция в ЕС, предаде Франс прес, като се позова на прессъобщение на ЕК.

"Правилата на App Store нарушават Регламента за цифровите пазари (DMA), защото пречат на разработчиците на приложения да насочват потребителите към алтернативни канали за разпространение на оферти и съдържание", обяви ЕК в предварително становище по темата.

Това становище е първото в контекста на новите правила за конкуренция, въведени от DMA и задължителни от 7 март, вследствие на което ЕК откри разследване срещу Apple. Компанията има възможността да се защити и има достъп до разследването, като се очаква да отговори писмено на предварителните заключения.

Ако те бъдат потвърдени, ЕК трябва да приеме окончателно решение за несъответствие до края на март 2025 г., след което Apple може да бъде изправена пред глоба до 10 на сто от глобалния си оборот и дори до 20 на сто в случай на повторно нарушение, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback