Изкуственият интелект превръща роботите в заплаха за хората?

Контролът върху машините все пак остава при човека

18.06.2024 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Изкуственият интелект превръща роботите в заплаха за хората?

Изкуственият интелект завладява икономиката и вече е истински инструмент, а компаниите мислят как да го ползват. Генеративният изкуствен интелект, виртуалните асистенти и автономните коли са част от ранните случаи на прилагане на технологията. Работниците се освобождават от досадни задачи за въвеждане на данни, като извличане на подходяща информация от имейл, за да попълнят поръчка и да изпратят разписка. 

Софтуерът може да събира финансови данни от публични документи по-бързо от човек и веднага може да предложи обобщение на тази информация. По-голямата част от тази революция се извършва в офиси на фирмени компютри.

Роботите вече бродят из фабриките и складовете, а изкуственият интелект ще ги направи по-умни и по-гъвкави. Както се случва обикновено с новите технологии, военните насърчават иновациите. Този брак между AI и роботите ще изисква специални правила, за да могат технологиите да бъдат обуздавани от хората, особено след като тези мобилни машини излизат отвъд границите на фабриката и стават все по-разпространени в икономиката на услугите.

Приложенията за изкуствен интелект, които сега попадат в мобилните роботи, са за прости задачи, но тези задачи ще стават все по-сложни с времето. Индустрията е в ранните етапи на производството на роботи с общо предназначение, които ще могат да приемат вербални команди и да ги обработват в кода, необходим за изпълнение на конкретна задача.

Най-напредналите роботи с общо предназначение ще бъдат оформени като хора, защото се вписват добре в свят, създаден за хората. Няколко компании, включително Boston Dynamics и Agility Robotics, са проектирали хуманоидни роботи, а някои от тези машини се тестват в складове. Ясно е, че планът е за масово производство на тези двукраки машини, ето защо Hyundai Motor придоби Boston Dynamics в сделка, която завърши през 2021 г.

За тези, които се притесняват, че интелигентните хуманоидни роботи ще заемат работните места на всички, няма повод за паника. Несравнимата сръчност на човешките ръце ще държи хората полезни поне през този век. Тези ранни хуманоидни роботи имат пропуски в безопасността, ограничен живот на батерията и са по-скоро бавни и тромави.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС