fallback

Европейският съюз облага електромобилите от Китай с 38,1% допълнителни мита

Това ще доведе до ескалация на глобалната търговска война

12.06.2024 | 15:06 Автор: Беатрис Младжова

Европейският съюз налага 38,1% допълнителни мита на електромобилите от Китай от следващия месец. Това ще доведе до ескалация на глобалната търговска война и ще увеличи разходите за продажба на автомобили в Европа за компании, вариращи от китайската BYD Co. до Tesla Inc.

Блокът официално уведоми производителите на автомобили, сред които BYD Co, Geely Automobile Holdings Ltd., SAIC Motor Corp., за налозите, които трябва да бъдат въведени около 4 юли, съобщи Европейската комисия след разследване на субсидиите, започнало миналата година. 

Други производители, които не са били включени в извадката на комисията, ще бъдат обложени с мито от 21%; автомобилните производители, които не са сътрудничили на разследването на ЕС, ще бъдат обложени с 38,1%.

Китай даде знак, че е готов да предприеме ответни мерки, като заплаши с мерки в областта на селското стопанство, авиацията и автомобилите с големи двигатели. Пекин вече започна разследване на някои видове европейски алкохол и резултатът може да дойде скоро.

Въпреки че проверката е насочена към китайските производители на автомобили, по-високите ставки - от сегашните 10% - ще засегнат и редица западни производители на автомобили, начело с Tesla, която доставя Model 3 от Шанхай за Европа, както и BMW AG и Renault SA. Сегашната такса за внос на леки автомобили от Европа в Китай е 15%.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback