fallback

Какво накара Мъск да прекрати делото срещу OpenAI

Милиардерът направи това преди делото да бъде разгледано по същество

12.06.2024 | 09:15 Автор: Беатрис Младжова

Илън Мъск поиска да прекрати делото от февруари срещу OpenAI и директора на компанията Сам Алтман. Причината за него беше, че са изоставили първоначалната мисия на стартъпа да развиват изкуствен интелект (AI) в полза на човечеството, а не с цел печалба, съобщи Ройтерс.

Адвокатите не са пояснили каква е причината за хода, показват документи във Върховния съд в Сан Франциско. Съдия от Върховния съд там се готвеше да изслуша молбата на OpenAI да отхвърли делото по време на изслушване, насрочено за сряда. OpenAI и адвокат на Мъск не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Илън Мъск се отказа от делото, преди то да бъде разгледано по същество, което означава, че може да го подаде отново в друг момент. Искът отбеляза кулминацията на противопоставянето на Мъск срещу стартъпа OpenAI, на който бе съосновател и който оттогава се превърна в лицето на генеративния AI чрез финансиране за милиарди долари от Microsoft.

В иска се твърди, че Алтман и съоснователят на OpenAI Грег Брокман са се обърнали към милиардера, за да създадат дружество с нестопанска цел с отворен код, но стартъпът, създаден през 2015 г., сега е фокусиран върху генерирането на печалба.

В иска Мъск искаше съдът да принуди OpenAI да направи изследванията и технологиите си достъпни за обществеността и да попречи на стартъпа да използва активите си, включително GPT-4, за финансова изгода на Microsoft и други.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback