Биотехнологични камери с AI предупреждават шофьорите за пешеходци

Могат да активират аварийно спиране

10.06.2024 | 09:25 Редактор: Толя Стоянова
Биотехнологични камери с AI предупреждават шофьорите за пешеходци

Нова камера с изкуствен интелект, базирана на биотехнологии, засича пешеходци на пътя 100 пъти по-бързо от съвременните камери за автомобили. Този голям пробив в компютърното зрение, направен от изследователи от университета в Цюрих, може значително да подобри безопасността на системите за подпомагане на водача и самоуправляващите се автомобили.

Ситуация, при която пешеходецът излиза внезапно пред кола, като обикновено оставя на шофьора само част от секундата да реагира, е кошмар за всеки водач. Настоящите системи с камери за автомобили могат да предупредят водача или да активират аварийно спиране, но те все още не са достатъчно бързи и надеждни за използване в автономни превозни средства, където няма човек зад волана.

Повечето съвременни камери са time-lapse, което означава, че правят снимки на интервали. Камерите, използвани за подпомагане на шофьорите в автомобили, обикновено са в състояние да заснемат 30 до 50 кадъра в секунда, а изкуствената невронна мрежа може да бъде обучена да разпознава обекти - пешеходци, велосипедисти и други автомобили - много по-бързо.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Статията ми даде още една доза рак, след като видях проценитет на Величие ... Сигнализирай за неуместен коментар