НАСА разработва технология за търсене на обитаеми светове

Работата трябва да започне в края на лятото на 2024 г.

09.06.2024 | 16:22 Редактор: Беатрис Младжова
НАСА разработва технология за търсене на обитаеми светове

НАСА се впуска в търсенето на обитаеми светове, като планира да построи телескоп за целта. Обсерваторията за обитаеми светове, наречена "Habitable Worlds Observatory", ще бъде създадена след поне десетилетие, но НАСА започна да разработва необходимата технология, съобщи "Science alert".

Договорите са сключени с три компании за проучване на оптиката от следващо поколение, проекти на мисии и характеристики на телескопа на стойност $17,5 млн. Работата трябва да започне в края на лятото на 2024 г. Обсерваторията за обитаеми светове (ООС) е мисия за изстрелване на голям космически телескоп с основна цел директно изобразяване на подобни на Земята планети около звезди като нашето Слънце.

Той също така ще може да изучава атмосферата им, за да търси химически признаци за признаци на живот. Мисията е в много ранен етап на планиране, като работни групи разглеждат научните цели и начините за тяхното постигане. Въз основа на досегашните изследвания на екзопланети се смята, че една от всеки 5 звезди вероятно има планета, подобна на Земята, в орбита около нея.

Разбира се, цялата предпоставка за търсене на живот във Вселената се основава на това, че този живот е донякъде подобен на нашия. Възможно е да има живот, основан на съвсем различен химичен състав, но ако искаме да открием живот, можем да търсим живот, подобен на нашия, а не да залагаме на нещо напълно различно, предаде БГНЕС.

Работата обаче не се извършва изолирано, тъй като има опит и от космическия телескоп "Джеймс Уеб" и бъдещия телескоп "Нанси Грейс". 

Снимка: архив БГНЕС