При горещо време е добре да намалим налягането в гумите на колата

Трябва да се следят единиците на манометъра, за да се избегнат сериозни проблеми, съветват експерти

09.06.2024 | 15:37 Редактор: Вяра Димова
При горещо време е добре да намалим налягането в гумите на колата

Повечето собственици на автомобили настройват налягането в гумите на своите автомобили, следвайки препоръките на производителите. Въпреки това, при горещо време, специалистите силно съветват да се намалят стойностите на налягане на въздух в гумите.

Оптималното налягане в гумите варира от 2 до 2,8 атмосфери - в зависимост от модела и теглото на автомобила, както и от размера на колелата. Стойността обикновено е еднаква за гуми с еднакъв диаметър, но за колела с различна широчина често се различава от 0,2 до 0,4 атмосфери.

Автопроизводителите посочват точното налягане в гумата, въз основа на многобройни тестове, които обаче са типични за идеалните условия на работа. Но с температурните промени налягането в гумата скача като долар срещу рубла. Ето защо експертите препоръчват да се следят единиците на манометъра, за да се избегнат сериозни проблеми.

Когато стане студено, донапомпайте гумите с една десета над препоръчаното, а когато е горещо, както в случая с настъпващото лято, напротив, свалете налягането с една десета от препоръчаното.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка:pixabay