Nvidia достигна $3 трлн. и изпревари Apple

Акциите ѝ записаха рали от близо 147% тази година

06.06.2024 | 08:53 Редактор: Беатрис Младжова
Nvidia достигна $3 трлн. и изпревари Apple

Технологичната Nvidia е първата компания за компютърни чипове, която достигна до пазарна капитализация от $3 трлн., пише Bloomberg.

Цената на акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания записаха рали от близо 147% тази година, прибавяйки около $1,8 трлн. към пазарната капитализация, докато ненаситното търсене на чиповете на гиганта, използвани за захранване на задачи с изкуствен интелект, расте рязко. В сряда стойността на книжата нарасна с 5,2% и приключи сесията на рекордното ниво от $1224,40. Така пазарната капитализация на Nvidia скочи до над $3 трлн. и изпревари тази на Apple.

Последният път, в който Nvidia имаше по-висока стойност от Apple, беше през 2002 г., пет години преди пускането на първия iPhone. По това време и двете компании имаха стойност от под $10 млрд. всяка.

Nvidia не показва сигнали за забавяне на темпа и не позволява на конкурентите си да я настигнат. Главният изпълнителен директор на компанията Дженсен Хуанг заяви, че компанията планира да обновява т.нар. AI акселератори всяка година. Ръстът на цената на акциите в сряда увеличи състоянието на лидера на компанията с повече от $5 млрд. до $107,4 млрд., сочи Bloomberg Billionaires Index.

Възходът на генеративния изкуствен интелект е една нова индустриална революция и Nvidia очаква да играе важна роля, докато технологията навлиза в персоналните компютри, коментира Хуанг по време на реч в Националния тайвански университет.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels