fallback

CES-2015 - автомобилите на бъдещето вече са при нас

Bloomberg с репортаж за най-новите разработки на Audi, BMW и Mercedes

09.01.2015 | 17:36 Автор: Виктория Крумова

Сам Гробърт, Bloomberg: Въпросът е, че повечето коли днес са доста добри – направени са добре, всички са безопасни и надеждни. Голямата разлика за хората, които ще си купят следващата кола, не е в това, което се намира под капака или зад волана, а как си взаимодействат с автомобила, как живеят с нея всеки ден. Което означава, че бъдещето на колата е бъдещето на таблото.

Това е първият поглед към салона на Audi 2015 Q7. Първо, имат традиционния MMI controller, но освен това са направили по-голям тъчпад, за да можете да напишете буквите, които искате да използвате, за да въведете данни в главния компютър.

Хората, които се возят отзад, също не са пренебрегнати. Audi създадоха свой собствен Android таблет, който се слага точно тук, на гърба на седалката и ви дава достъп до почти същите информация и функции, както отпред в колата. Всъщност, можете да изберете дестинация, използвайки софтуера с картата и да я изпратите до главната навигационна система на колата.

Това е концептуалния интериор, който BMW показва на технологичното изложение. Това, което показва, е, че BMW най-накрая хвърля мост между ръчното управление и тъч-екраните. BMW добавя още един начин да взаимодействате с колата си – жестове. А камерата отгоре улавя тази част тук. Например, може да променя звука на уредбата, само като въртя пръста си нагоре или надолу и колата ще реагира автоматично.

Още по темата

Няма да видите тази кола в шоурума дори в близките пет години. Това е концепция за след 20 години - Mercedes-Benz F 015 седан и, разбира се, първото нещо, което ще забележите, е, че не съм обърнат към таблото. Естествено това е така, защото автомобилът е самоуправляващ се. И ако може да го прави, това се отразява на дизайна на интериора. Можете да се обърнете и да започнете да си говорите с приятелите си и останалите пътници. Междувременно, имате достъп до информация и данни от тези екрани от двете страни на колата. С тези менюта можете да използвате тъч-екран, който ви позволява да сменяте музиката, температурата и мястото, където отивате. Ако все пак изберете да шофирате, всичко на таблото се управлява с жестове и използва сложна технология, следяща окото, за да е сигурно, че не махате на приятел или жестикулирате случайно и така да задействате таблото.

Вече можем да правим повече неща от всякога, докато сме зад волана, и цялата тази технология трябва да се използва по възможно най-безопасния начин. Което може да стане, само ако не караме колите.  

 

fallback
Още от Техно
fallback