Intel ще се конкурира на пазара за чипове с изкуствен интелект

Компанията показа новите си процесори за центрове за данни Xeon 6

05.06.2024 | 07:37 Редактор: Деси Николова
Intel ще се конкурира на пазара за чипове с изкуствен интелект

Главният изпълнителен директор на Intel Corp. Пат Гелсингър се качи на сцената на изложението Computex в Тайван, за да разкаже за новите продукти, които очаква, че ще помогнат да се обърне тенденцията на загубите спрямо конкурентите, включително от лидера в областта на изкуствения интелект Nvidia Corp.

Intel показа новите си процесори за центрове за данни Xeon 6 с по-ефективни ядра, които ще позволят на операторите да намалят пространството, необходимо за дадена задача, до една трета от хардуера от предишното поколение. Подобно на съперниците си - от Advanced Micro Devices Inc. до Qualcomm Inc. - Intel представи сравнителни тестове, които показват, че новият ѝ процесор е значително по-добър от съществуващите варианти. Главните изпълнителни директори на AMD и Qualcomm използваха процесорите за лаптопи и настолни компютри на Intel, за да покажат колко напред са в определени технологични аспекти.

Гелсингър отправи директен удар по твърдението на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуан, че традиционните процесори като тези на Intel са изчерпали възможностите си в ерата на изкуствения интелект.

"За разлика от това, което Дженсен иска да ви накара да вярвате, законът на Мур е жив и здрав“, каза той, подчертавайки, че Intel ще има важна роля в разпространението на изкуствения интелект като водещ доставчик на чипове за персонални компютри.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay