fallback

Китай тества автономни коли по обществените пътища

Разрешено е шофьорите да свалят ръцете си от волана

04.06.2024 | 22:26 Автор: Толя Стоянова

Девет автомобилни производителя, одобрени от Китай, ще могат да извършват тестове на превозни средства, оборудвани с усъвършенствани технологии за автономно шофиране, по обществените пътища, като част от план за ускоряване на приемането на автономни коли в страната, съобщи Ройтерс.

Тестовете на технологии за автономно шофиране от трето ниво ще бъдат извършени от редица автомобилни производители, включително от BYD и Nio, както и големи държавни производители като Changan Automobile, GAC и SAIC, става ясно от изявление, публикувано от Министерството на индустрията.

Оператори на търговски автопаркове като компании за споделена мобилност също ще бъдат включени в тестовете. Автомобилната индустрия е определила пет нива на автономно шофиране, обхващащи функции за подпомагане на водача като круиз контрол на ниво едно до напълно автономни коли, достигащи пето ниво, където човешкият фактор при управлението липсва.

Китай представи насоките на националната схема миналия ноември, за да започне да приема заявления от компании, които се стремят да пуснат напреднали автономни превозни средства за търговска употреба.

Според плана на шофьорите в тестовите превозни средства е разрешено да свалят ръцете си от волана, като производителите на автомобили и операторите на автопаркове поемат отговорност за безопасността.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback