Ford превръща колата в офис, шофьорите пускат волана

Системата ще работи при скорости до 130 км/ч по магистралите, но само при ясно време

04.06.2024 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева
 Ford превръща колата в офис, шофьорите пускат волана

Технология на Ford Motor Co. ще позволи на шофьорите да спрат да следят пътя и да пуснат волана. Това съобщи главният изпълнителен директор на американския автомобилен концерн Джим Фарли.

Фарли вярва, че Ford може да постигне този напредък достатъчно бързо, за да предложи функцията през 2026 г., което може да я превърне в първата автомобилна марка за масовия пазар, която предлага т.нар. от автомобилните инженери ​​трето ниво на автономност. Това е моментът, когато автомобилът поема контрола върху шофирането при определени условия.

"Трето ниво на автономност ще ви позволи да отделите ръцете и очите си от пътя след няколко години, като по този начин колата ви ще може да стане офис. Можете да проведете конферентен разговор и всякакви други неща", посочва Фарли. 

Ford и други автомобилни производители, включително General Motors Co., в момента предлагат функции за шофиране без ръце, но те използват устройства за проследяване на очите, за да се уверят, че водачът остава фокусиран върху пътя пред себе си. Системата на Ford, наречена BlueCruise, в момента е обект на разследване от страна на американските регулатори по безопасността по пътищата, след като превозни средства на компанията бяха замесени в няколко фатални катастрофи.

В края на миналата година германският концерн Mercedes-Benz започна да предлага трето ниво на автономност в САЩ, но системата работи само при скорост под 60 км/ч и по предварително одобрени маршрути.

Фарли предполага, че системата на Ford ще работи при скорости до 130 км/ч по магистралите, но само при ясно време.

"Смятаме, че можем да го направим това само в слънчеви дни. Проливен дъжд и други неща затрудняват това при скорост от 130 км/ч", изтъква Фарли.

Повече по темата четете в investor.bg

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: pixabay