fallback

CES-2015 - роботизирано бъдеще - все така далечно

Bloomberg с репортаж от изложението за потребителска електроника за секцията по роботика

09.01.2015 | 12:40 Автор: Виктория Крумова

Сам Гробърт, Bloomberg: Когато бях малък, си представях, че в света, в който живеех, през 2015 ще бъде пълен с роботи – роботи, които да вършат домакинската работа, да готвят, дори роботи, с които да прекарвам времето си.

Ако прескочим в настоящето, ще видим, че това бъдеще си остава бъдеще, което не означава, че роботната революция не се случва – има я, но това става зад кулисите във фабрики, разпределителни центрове и други индустриални места.

Това не спира група роботни стартъпи да се опитват да вкарат роботите в домовете и ежедневието ни. В най-добрия случай резултатите са смесени.

На тазгодишното технологично изложение секцията по роботика беше пълна с роботи като Badgee, който прилича на интелигентна смарт-количка, която може да ви следва на летището, в супермаркета или мола. Общо взето не е лоша идея, а технологията, която стои зад нея, изглежда сравнително проста. Може би в близко бъдеще ще видим нещо подобно.

Още по темата

Други опити обаче, бяха по-скоро комични. “Апаботикс” твърдят, че роботът им може да прави неща като например да ви донесе безалкохолно, което е вярно, ако някой го управлява ръчно, когато имате специален хладилник, който може да пуска по една кутийка безалкохолно. Иначе няма да имате късмет.

Други опити за роботизирано бъдеще бяха компрометирани по подобен начин. Разбира се, че е чудесно да имаме роботи, които могат да танцуват или да държат тъч екран пред лицето ви или такива, които реално са играчки, но всичко това напомня по-скоро за занимания в гаража, отколкото истински иновации.

Роботизираното бъдеще беше обещано на моето 8-годишно аз. 32 години по-късно - все още го чакам.  

 

fallback
Още от Техно
fallback