Представиха универсални чипове с изкуствен интелект

Търсенето на специализирани процесори нарасна рязко

03.06.2024 | 09:50 Редактор: Беатрис Младжова
Представиха универсални чипове с изкуствен интелект

Компанията AMD представи нови чипове с изкуствен интелект, които се прилагат навсякъде - от най-модерните центрове за данни до усъвършенствани лаптопи. По този начин AMD отправя предизвикателство към избягалия пазарен лидер Nvidia.

През последните две години търсенето на специализирани процесори, които помагат за разработването, обучението и работата на приложения за изкуствен интелект, като ChatGPT, нарасна рязко. Въпреки доминиращата позиция на Nvidia на пазара, AMD се превърна в един от най-сериозните ѝ конкуренти, а главният изпълнителен директор Лиза Су заяви, че следващото поколение процесори на фирмата ще се конкурира с предложенията на конкуренти като Nvidia.

"ИИ е наш приоритет номер едно и ние сме в началото на невероятно вълнуващо време за индустрията, тъй като ИИ трансформира почти всеки бизнес, подобрява качеството ни на живот и променя всяка част от пазара на компютри", каза Су по време на основната реч на Computex, водещото технологично изложение в Тайван.

Тя също така обяви, че AMD ще следва годишен цикъл на актуализация за своите усъвършенствани ускорители, а най-новият - Instinct MI325X - е планиран за пускане по-късно тази година. 

Технологичните фирми залагат много на изкуствения интелект, а тайванските производители заемат централно място в плановете им - на острова се произвеждат по-голямата част от най-модерните полупроводници в света, включително тези, необходими за най-мощните приложения и изследвания на изкуствения интелект, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels