Надпревара в Космоса - защо се провали изстрелването на Starliner?

Това е второто отлагане за по-малко от месец

02.06.2024 | 14:45 Редактор:

В голямата надпревара за овладяване на Космоса, Китай отчете успех и се похвали, че нейният луноход успешно се е приземил на Луната. А САЩ претърпя разочарование след поредното отлагане на изстрелването на космическия кораб Starliner.

Автоматичното задържане се задейства от компютър, при наличието на технически проблем. 4 минути преди изстрелването на космическата капсула Starliner на Boeing, часовникът за обратно броене спря. Това е второто отлагане за по-малко от месец на тази мисия, която ще позволи на Starliner за първи път да превози астронавтите на НАСА до Международната космическа станция. 

Все още не е ясно кога ще бъде направен нов опит за старт на мисията.

"Ние ще бъдем в готовност, докато инженерите отстранят проблемите си. Такава е нашата работа. Всичко трябва да работи перфектно", заяви вицепрезидентът и програмен мениджър на Starliner Марк Напи.

На фона на американското разочарование Китай съобщи, че успешно е приземила своя сонда върху обратната страна на Луната - полукълбото на спътника, което никога не е видимо от Земята. Мисията, която започна на 3 май, има за цел да събере проби от скали и почва от този регион за първи път в историята.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС