Историческо: Китайски кораб кацна на обратната страна на Луната

Никоя друга държава не е кацала на тази половина

02.06.2024 | 13:10 Редактор: Беатрис Младжова
Историческо: Китайски кораб кацна на обратната страна на Луната

Космически кораб на Китай направи историческо кацане на обратната страна на Луната, което засилва страната в конкуренцията със САЩ за изпращане на хора обратно на лунната повърхност за първи път от повече от половин век.

Китайската национална космическа администрация обяви, че Chang'e-6 "успешно се приземи в определената зона за кацане", съобщи агенция Синхуа в неделя. Chang’e-6 ще се опита да бъде първият апарат, който ще събере проби от обратната страна на Луната и ще ги транспортира обратно на Земята. Мисията е втората в Китай след кацането на космическия кораб Chang’e-4 през 2019 г.

Никоя друга държава не е кацала на тази половина от Луната, по-трудна зона за комуникация, тъй като никога не е обърната към Земята. В рамките на 48 часа след кацането е планирано Chang’e-6 да започне да сондира под повърхността, като същевременно разгърне роботизирана ръка за събиране на материал.

Мястото за кацане, ударен кратер в басейна на Южния полюс-Ейткен, може да съдържа воден лед, ресурс, който потенциално може да се използва за производство на кислород и ракетно гориво за дългосрочно човешко обитаване на Луната. Мисията, която стартира на 6 май, се очаква да продължи около 53 дни, съобщи Китайската национална космическа администрация.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС