TikTok ще клонира алгоритъма си с препоръчани видеа специално за САЩ

През май фирмата заведе дело срещу блокирането на закона

31.05.2024 | 12:31 Редактор: Беатрис Младжова
TikTok ще клонира алгоритъма си с препоръчани видеа специално за САЩ

Приложението TikTok се готви да клонира алгоритъма си с препоръчани видеа за потребителите си в САЩ. Това може да доведе до пускането на версия, която работи независимо от китайската компания майка и да бъде по-добър вариант за американските власти, които искат да забранят услугата в страната, разкриват източници на Ройтерс, запознати със случващото се.

Работата по разделянето на изходния код, поръчана от компанията майка ByteDance в края на миналата година, предшества законопроекта за принудителна продажба на операциите на TikTok в САЩ. Законопроектът беше подписан през април.

TikTok и китайската ѝ компания майка ByteDance през май заведоха дело във федералния съд на САЩ, опитвайки се да блокират закона, налагащ продажба или забрана на приложението. Във вторник апелативен съд определи бърз график за разглеждане на правните предизвикателства, отправени към новия закон.

През последните няколко месеца стотици инженери на ByteDance и TikTok, както в САЩ, така и в Китай, са получили нареждане да започнат да разделят милиони редове код, като пресяват алгоритъма на компанията, който среща потребителите с видеа по техен вкус. Мисията на инженерите е да създадат отделна база от код, която е независима от системите, използвани от китайската версия на TikTok на ByteDance – Douyin, като същевременно елиминира всякаква информация, свързваща китайски потребители, казват двама източници, запознати с проекта.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС