fallback

Интернет от предмети – бъдещето, което вече е сред нас

Коментар на Пол Кедроски за телевизия Bloomberg от Сан Диего

08.01.2015 | 15:58 Автор: Георги Стоянов

Ти беше там, нека започнем с така наречения интернет от предмети. За какво става въпрос през тази последна година?

Пол Кедроски: И годината преди това и вероятно годината преди нея и вероятно през следващата година. Така че да, за това се говори от много време. Тук на технологичното шоу в Лас Вегас и по целия инвестиционен пейзаж, когато говорим за дялови инвестиции, все по-голям брой устройства имат чипове, предоставящи информация за това, което правят.

Те бълват огромно количество данни и това наистина става нещо голямо. Най-простият пример е идеята за часовник - часовникът на Apple е устройство на интернета от предмети.

Сега вече имаме подобни устройства и в колите. Имам пример за такова устройство тук на технологичното шоу - ниско енергиен Bluetooth термометър, който невръстното ви дете може да носи през нощта, така че да може да проследите дали температурата му не се повишава. Така че те наистина започват да се появяват навсякъде.

Ок, кои са печелившите Пол. Има ли компании, които все още не са на радарите, и които трябва да следим. Компании, които си видял там и които са те впечатлили?

Пол Кедроски: Знаеш ли, тази година изложението беше повече демонстрация на големи компании, които правят подобни неща.

Например автомобилопроизводителите наистина навлизат в този сегмент. Те се превръщат в домът на интернета от неща, те все повече разширяват приложенията на подобни чипове.

Една странна компания, за която може би си чувала, компанията Black Berry, която всъщност се представя доста добре, те имат някои нови решения чрез тяхна дъщерна компания наречена QNX.

Тази компания осигурява доста от системите за контрол на всички подобни устройства в колите на Ford. Така че наистина се появяват странни нови компании, които не сте очаквали.

Когато говорим за интернет от предмети, кой губи, имам предвид, ако компаниите не следват тази тенденция, може ли да се окаже, че имаме губещи?

Пол Кедроски: Без съмнение. Беше наистина интересно в първите дни, когато това започна да се случва.

Много от компаниите, които инсталираха устройства в домовете, казваха, знаете ли, потребителите не се интересуват от подобни неща.

Компании като Honeywell и Johnson Controls заявиха, че устройства като NAS, което е класическо устройство от интернета на нещата, нещо като смартфон термостат, те казаха, че никой не би се заинтересувал от него.

Оказа се обаче, че грешат. Когато видите, че това се повтаря отново и отново, явно потребителите харесват да имат достъп до данните, които техните устройства могат да събират.

fallback
Още от Техно
fallback