fallback

Изпитания през огън и вода: Руските ГАЗ, "Камаз", "Урал" се доказват на фронта (СНИМКИ)

Новият "Урал" с кожен салон издържа на взрив от 8 кг тротил

29.05.2024 | 09:50 Автор: Елеонора Танева

Моторизацията на руските войски започва преди повече от 100 години. На 29 май 1910 г. император Николай II издава указ за създаването на първото учебно автомобилно дружество в Санкт Петербург, което обучава механици-водачи за всички действащи части на руската армия. Още около Първата световна война Русия започва собствено производство автомобили за фронта, макар и с части от чужбина. 

В емблема по онова време се превръща съветският ГАЗ-АА. Прост, надежден и почти безпроблемен камион, базиран на американския Ford от 20-те години на миналия век, с много предназначения: служи като трактор, ремонтна работилница, радарно шаси, линейка и бронирана кола. Пред 2020 г. дори е издигнат паметник, в който до легендарния камион е образът на спасено момче и тетрадка със стихове към неизвестен шофьор, пише ТАСС.

През годините световна слава добиват ЗИЛ, "Катюша", ГАЗ-76, наречен по-късно "Козата", изнасян в над 60 страни, включително Исландия и Северна Корея.

В истински "крал" извън пътя се превръща "Урал" с конфигурации на колелата 4x4, 6x6 и 8x8.

През последните години местната отбранителна индустрия обръща голямо внимание на създаването на военни превозни средства, оборудвани със силна броня и модерни оръжия. Най-ярките представители на съвременните военни превозни средства са от серията "Тайфун".

"Тайфун-ВДВ" е създаден специално за "сините барети" и е въоръжен с дистанционно управляем боен модул БМ-30-Д с 30-мм автоматично оръдие 2А42 и 7,62-мм танкова картечница. Модулът е изолиран от отделението за екипажа, което повишава безопасността на военните.

През 2022 г. беше премиерата на "Ахмат", който се сглобява само от руски компоненти. Основната цел на бронираната машина с колело 6x6 е доставката на войски, военни товари, както и ранени с възможност за оказване на медицинска помощ в движение.

Последната версия на бронирания "Урал" също привлича внимание - тесните LED фарове, светлият кожен салон и шестстепенната автоматична скоростна кутия.

Извън тези екстри той е без рама, което позволява увеличение на дебелината на бронята. Базовият модел на бронираната кола може да издържи експлозия, еквивалентна на 6 кг тротил, новият "Урал" - на 8 кг.

По време на тестовете новите руски бронирани автомобили буквално са минали през огън и вода: те са пускани от високо, взривявани, обстрелвани и потапяни. Според руското министерство на отбраната семейството на "Тайфун" се използва активно и успешно в специални операции.

Снимки: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback