fallback

CES-2015 Mercedes с прототип на самоуправляващ се автомобил

Bloomberg разговаря с президента на Deimler за футуристичния автомобил с препратка към миналото

07.01.2015 | 14:39 Автор: Виктория Крумова

Дeтeр Зече, президент на Daimler

Автомобилът е напълно реален. Това е прототип, който се движи и функционира съвсем самостоятелно и ви дава пространство и удобство. Можете да седите там, да спите, да се забавлявате, да работите, да имате видео разговори – всички стени са с тъчпадове – така че докато сте в центъра на интернет, можете да се придвижите от точка А до точка Б. Това е нещо съвсем ново и революционно.

Искаме да очертаем бъдещето – повторното изобретяване на автомобила и това трябва да бъде показано и чрез стила. Започнахме от там, където започнахме през 1886, когато колата е била изобретена. Била е карета. Таке и сега – с гумите отвън, четиримата пътници седят един срещу друг, както е било в каретите в миналото. Връщаме миналото, като отиваме далеч в бъдещето.

Според мен основният интерес на Google е да придружава хората през целия ден, по 24 в денонощието – вкъщи, в офиса, в колата – това е интересът им да получат данни за това какво правят хората навсякъде. Не мисля, че се интересуват от производство на коли.

Още по темата

Много уважавам тази компания, разбира се, но ние се намираме от другата страна, така че двата свята – технологичният и автомобилният – се сливат и това създава чудесни нови възможности.

Готови сме с шофирането на колата, но наредбите в САЩ не са. Няма проблем, защото трябва постепенно да разберат какво трябва и не трябва да бъде разрешено в бъдеще. За момента колата се движи самостоятелно, но не ни е разрешено да го прави в обикновено движение.

Трябва да споделяме и да ни е удобно. Клиентите решават кога новият подход на Uber, например, е по-удобен. Не се опитваме да защитаваме миналото; опитваме се да стоим на гребена на вълната, затова сме номер едно в споделянето на коли. Щастливи сме, че тези неща се развиват, опитваме се да ги разберем и да участваме, ако е необходимо, или да продължаваме с работата си. Всичко е добре за нас.

 

fallback
Още от Техно
fallback