fallback

Microsoft пусна лаптопи с изкуствен интелект

Цените им ще започват от $1000, а доставките им стартират на 18 юни

21.05.2024 | 12:28 Автор: Беатрис Младжова

В надпреварата в технологиите с гиганти като Apple и Alphabet, компанията Microsoft представи компютри с функции с изкуствен интелект, предаде Ройтерс.

На събитие в кампуса на компанията в Редмънд, Вашингтон, главният изпълнителен директор Сатя Надела представи персоналните компютри Copilot+, като посочи, че както компанията, така и редица производители ще ги продават, включително Acer и Asustek Computer.

Microsoft представи лаптопите в момент, в който акциите ѝ се търгуват близо до рекорден връх след ралито на Wall Street, предизвикано от очакванията, че изкуственият интелект ще донесе силен растеж на компанията и на конкурентните ѝ технологични гиганти. Способни да изпълняват повече задачи с изкуствен интелект, без да се свързват с облачни центрове за данни, новите компютри ще започват от $1000, а доставките им стартират на 18 юни.

Възможността за обработка на AI данни директно на компютъра позволява на Copilot+ да включи и функция наречена Recall. Тя проследява всичко направено на компютъра, от сърфирането в мрежата до гласовите чатове, създавайки история, съхранена на устройството. Така потребителят може да я потърси, когато трябва да си спомни нещо, което е направил, като може да стори това дори месеци по-късно.

Новата категория на Microsoft, която подчертава характеристиките на AI, напомня категорията Ultrabook на тънки лаптопи с Windows, която Intel рекламира с производители на устройства през 2011 г., за да се конкурира с MacBook Air.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback