fallback

Страх тресе служителите на Tesla заради имейл с "Уважаеми служител..."

Съкращенията напредват в момент на слабо търсене в по-широката електромобилна индустрия

21.05.2024 | 09:56 Автор: Елеонора Танева

Служители на Tesla живеят в страх от съкращения. Все повече работници получават имей за съкращенията на работни места, който започва с думите: "Уважаеми служител".

Повече от месец, откакто главният изпълнителен директор Илън Мъск разкри плана да съкрати поне 10% от работната сила на компанията, процесът още не е приключил. Постепенните съкращения на работни места вероятно ще продължат поне до юни, споделят пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

"Трудно е да си представите усещането да ходите по черупки от яйца всеки ден на работа, несигурен дали ще можете да платите сметките си, или да нахраните семейството си“, пише в LinkedIn Майкъл Миник, бивш търговски представител на Tesla, който е бил съкратен през април.

Работната сила на Tesla вече претърпя драматична трансформация през последните няколко години – някогашният стартъп от Силициевата долина с маниакална визия за чиста енергия сега е съсредоточен в Тексас и е фокусиран върху други начинания, включително изкуствен интелект и роботи.

Някои в компанията казват, че Мъск подкопава морала, като дава приоритет на роботакситата пред разработването на достъпно електрическо превозно средство за 25 хил. долара. 

В подразделението Supercharger някои служители са осъзнали, че Макс де Зегер, директорът на бизнеса със зарядни станции за Северна Америка, е бил уволнен, след като иконата му на Microsoft Teams внезапно станала сива, което показва, че той вече не е в компанията.

Мъск казва, че Tesla  все още планира да разшири мрежата си от зарядни станции, макар и с по-бавни темпове. Той нае отново Де Зегер, но не каза колко други висши мениджъри ще бъдат помолени да се върнат.

Съкращенията напредват в момент на слабо търсене в по-широката електромобилна индустрия, което оказва натиск върху работната сила, която вече трябва да се справя с промените в културата на компанията, изтъква бивш служител на Tesla, свързан с продажбите.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback