fallback

Позволиха на Neuralink на Мъск да постави мозъчен чип във втори човек

В имплантирането има определени корекции

20.05.2024 | 18:18 Автор: Деси Николова

Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде зелена светлина на Neuralink на Илън Мъск да имплантира мозъчния си чип във втори човек, съгласявайки се с предложените от компанията корекции на проблем, която се появи при първия участник в текста, предава Wall Street Journal.

Корекциите включват вграждане на някои от ултратънките проводници на устройството по-дълбоко в мозъка, става ясно от информация на източник, запознат с компанията, и документ, прегледан от WSJ.

Докато Neuralink се готви за втория си участник, първият – Ноланд Арбо, разказва за въздействието на устройството върху живота му и емоционалното скоростно влакче, което изживява преди, по време и след като устройството губи част от функционалността си.

В дните след имплантирането през януари Арбо използва импланта на Neuralink, за да контролира курсора на компютърен екран само с мислите си. Инвалид без никакви движения под раменете си през последните осем години, Арбо изведнъж получи способността да общува с приятели, да играе игри и да взаимодейства със света по начини, които не изглеждат възможни след злополуката му.

Месец след операцията обаче той забелязва, че устройството вече не работи добре. Повечето от нишките, имплантирани в мозъка му, са се разхлабили и вече не разчитат електрическите сигнали, необходими за превръщане на мислите му в движения на курсора.

"Бях на толкова високо ниво, а след това трябваше да падна толкова ниско. Беше много, много трудно", казва Арбо в интервю.

Имплантът N1 на Neuralink е с размерите на монета от 25 цента и съдържа електроника и батерия. Неговите 64 външни нишки, всяка по-тънка от човешки косъм, се вкарват в двигателната кора на главния мозък, за да предават невронни сигнали.

Арбо казва, че от Neuralink са му казали, че само около 15% от нишките, поставени в мозъка му, са останали на място. Те обаче са се стабилизирали, добавя той, и промените в софтуера, направени от компанията, по-късно са му помогнали да възвърне голяма част от възможностите на устройството, които оттогава е показвал в предавания на живо.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback