fallback

Starlink на Мъск пуска интернет услугата си в Индонезия

Разширява достъпа в региони, които не са обхванати от местни доставчици

20.05.2024 | 17:05 Автор: Толя Стоянова

Бизнесменът Илън Мъск пусна Starlink на SpaceX в Индонезия, докато страната от Югоизточна Азия се стреми да подобри интернет свързаността в отдалечени райони, пише CNBC.

Събитието по старта се състоя в обществен здравен център в Бали, а основателят на SpaceX каза пред местните медии, че е много развълнуван дa предложи интернет услуги в райони с ограничена или никаква свързаност и че интернет връзката може да бъде "животоспасяващо средство за отдалечени клиники".

"Наистина важно е да подчертаем значението на интернет свързаността и доколко тя може да промени животи и да спаси животи", коментира Мъск пред местни медии.

SpaceX, която произвежда и изстрелва модерни ракети и космически кораби, е разработчик на сателитите Starlink, които осигуряват интернет връзка на отдалечени места. Starlink вече е налична в Югоизточна Азия – в Малайзия и Филипините.

Индонезия, най-големият архипелаг в света с повече от 17 хил. острова, е изправена пред разделение в свързаността в градовете и селата. Милиони хора, живеещи в селските райони, имат ограничен или никакъв достъп до интернет услуги.

Министърът на комуникацията и информатиката Буди Арие Сетиади по-рано коментира, че Starlink ще помогне на Индонезия да разшири достъпа до интернет в региони, които не са обхванати от местни интернет доставчици, пише индонезийската информационна агенция "Antara".

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback