fallback

С изкуствен интелект полски режисьор създаде филм за Путин (ВИДЕО)

Лентата е продадена в над 50 държави още преди премиерата ѝ през септември

19.05.2024 | 08:54 Автор: Елеонора Танева

Полският режисьор Патрик Вега се обърна към изкуствения интелект за реализацията на новаторски филм "с участието" на Владимир Путин. За трейлъра е е използван deepfake на лицето на владетеля, трансплантиран върху тялото на истински актьор.

47-годишният режисьор, създал няколко хитови полски филма - е използвал изкуствен интелект, за да генерира само лицето, тъй като не е разполагал с достатъчно изображения с висока резолюция, за да направи deepfake на цялото тяло.

Резултатите са странни.

Продуцентите на филма, наречен просто "Путин", казват, че той вече е продаден в 50 държави преди премиерата му през септември.

Филмът проследява живота на владетеля в продължение на шест десетилетия от 10-годишна възраст, когато е видян да бъде бит от доведения си баща.

"Накрая показвам смъртта му. Щастлив край", казва Вега.

Първоначалната идея хрумва на Вега през първите дни на руската инвазия в съседна Украйна през 2022 г.

"Първо исках да направя филм за руската мафия. След това реших да го направя за най-големия главорез", казва той.

Той се отърси от всякакви опасения за репресии.

"Путин трябва да се страхува от мен", каза той.

След като е разработил технологията, той иска да я сподели с други хора, като казва, че режисьорите могат да му изпращат кадри, а той да добавя тълпи, актьори и много други елементи, информира БГНЕС.

Подобни идеи са огромен източник на безпокойство в Холивуд, където изкуственият интелект заплашва да унищожи много работни места, особено сред техниците по специални ефекти и статистите.

Според The Hollywood Reporter обаче много студия вече използват ИИ широко - например, за да намалят възрастта на актьори като Харисън Форд в последния "Индиана Джоунс" - но се страхуват да говорят открито за това.

 

fallback
Още от Техно
fallback