fallback

ЕС разследва Meta, притеснява се за сигурността на децата

Искаме младите хора да имат подходящи за възрастта им преживявания онлайн, заявиха от компанията майка на Facebook

16.05.2024 | 18:10 Автор: Толя Стоянова

ЕС разследва Meta Platforms за предполагаемо нарушаване на правилата за рисковете пред детската сигурност онлайн. Европейската комисия ще провери дали Facebook и Instagram не са нарушили Закона за цифровите услуги, защото потенциално "могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създават т.нар. ефекти на заешката дупка".

Комисията е притеснена за верифицирането на възрастта на младите потребители в платформите на Meta, както и за рисковете за неприкосновеността, свързани с алгоритмите за препоръки.

"Искаме младите хора да имат сигурни, подходящи за възрастта им преживявания онлайн и прекарахме десетилетие в разработката на повече от 50 инструмента и политики, създадени, за да ги защитават", коментира говорителят на Meta пред CNBC.

ЕК заяви, че решението за започване на разследването е взето след предварителен анализ на доклад за оценка на риска, подготвен от Meta през септември 2023 г. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочва, че регулаторът не е убеден, че Meta е направила достатъчно, за да изпълни задълженията си според Закона за цифровите услуги за ограничаване на рисковете от негативни ефекти върху физическото и психично здраве на младите европейци в платформите си.

Четете повече investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback