ЕС разследва Meta, притеснява се за сигурността на децата

Искаме младите хора да имат подходящи за възрастта им преживявания онлайн, заявиха от компанията майка на Facebook

16.05.2024 | 18:10 Редактор: Толя Стоянова
ЕС разследва Meta, притеснява се за сигурността на децата

ЕС разследва Meta Platforms за предполагаемо нарушаване на правилата за рисковете пред детската сигурност онлайн. Европейската комисия ще провери дали Facebook и Instagram не са нарушили Закона за цифровите услуги, защото потенциално "могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създават т.нар. ефекти на заешката дупка".

Комисията е притеснена за верифицирането на възрастта на младите потребители в платформите на Meta, както и за рисковете за неприкосновеността, свързани с алгоритмите за препоръки.

"Искаме младите хора да имат сигурни, подходящи за възрастта им преживявания онлайн и прекарахме десетилетие в разработката на повече от 50 инструмента и политики, създадени, за да ги защитават", коментира говорителят на Meta пред CNBC.

ЕК заяви, че решението за започване на разследването е взето след предварителен анализ на доклад за оценка на риска, подготвен от Meta през септември 2023 г. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посочва, че регулаторът не е убеден, че Meta е направила достатъчно, за да изпълни задълженията си според Закона за цифровите услуги за ограничаване на рисковете от негативни ефекти върху физическото и психично здраве на младите европейци в платформите си.

Четете повече investor.bg.

Снимка: БГНЕС