fallback

Признаци за износване на кормилната рейка

16.05.2024 | 13:13 Автор: Толя Стоянова

Кормилната рейка е компонент, който се свързва с колелата на автомобила, и им позволява да се движат при завъртане на волана. Използва се хидравличен или електрически усилвател, който да намали прилаганата сила от шофьора при завой.

Проблемите с кормилната рейка могат да затруднят маневрирането и с времето значително да се влошат. Не чакайте последния момент, а вижте какви са признаците на износване и посетете доверен сервиз.

Източник на изображението: elements.envato.com

Какви са признаците на износена кормилната рейка?

Шофьорите в България често подценяват почукванията, които чуват от колата си. Отлагат ходенето до сервиза, докато проблемът не стане по-сериозен. Често се случва това почукване да идва от кормилната рейка и да доведе не само до трудно управление, но и до евентуално ПТП.

Затова е важно да наблюдавате колата си за признаци на повреда. Колкото по-рано ги откриете, толкова по-добре.

Представяме ви част от факторите, подсказващи за износване:

  • Теч – ако забележите теч от хидравлична течност, незабавно се обърнете към механик. Недостатъчното количество смазка ще направи управлението на автомобила по-трудно.
  • Вибрация на волана – ще усетите прекомерно вибриране на волана, докато шофирате, което индикира за разхлабена или неправилно подравнена кормилна рейка.
  • Трудно завъртане на волана – воланът ви се усеща тежък и труден за завъртане, особено при бавна скорост.
  • Разхлабен волан – обратното на предния фактор за износване, възможно е да усетите волана си разхлабен. Случва се, когато кормилната рейка се е откачила. 
  • Необичаен шум – стържещият звук може да е сигнал за недостатъчно смазани зъбни колела, а почукващият при завой – повредена или износена кормилна рейка.  
  • Грешна посока на движение – възможно е да забележите, че автомобилът ви се отклонява от пътя. Тогава се налага да коригирате посоката постоянно.

Какви са причините за повреда?

Невнимателното шофиране и дупките по българските пътища могат значително да намалят живота на кормилната рейка. Няколко са основните причини, поради които тази част се поврежда.

Ето ги и тях:

  • Проблеми с окачването – колата се отклонява от пътя, а шофьорът постоянно поправя посоката на движение. По този начин рейката се износва. 
  • Мръсотия – изхлузеният или нискокачествен маншон пропуска мръсотията от пътя в рейката. Тогава смазката се смесва с мръсотията, а движението на рейката спомага за образуването на абразивна паста. Тя допълнително износва частта.
  • Въртене на волана при спрял автомобил – повечето шофьори въртят волана в спряло положение. Това обаче е една от най-честите причини за износване на автомобилните гуми и кормилната рейка. Старайте се да не използвате волана си в спряло положение.

Има ли как да предпазите кормилната рейка от износване?

За да се осигури безпроблемно управление на автомобила, е необходима правилна и рутинна поддръжка. Това ще ви помогне да удължите експлоатационния живот на всички части.

Ето как: 

  • Преглеждайте автомобила редовно – това е особено важно за тези от вас, които карат по-стари превозни средства. Прегледайте кормилната рейка за течове, повреда или разхлабени компоненти. 
  • Проверявайте нивото на хидравличната течност – уверете се, че колата ви разполага с достатъчно количество. Сменете при нужда.
  • Поддържайте правилното налягане на гумите – кормилната система може да бъде прекомерно натоварена, ако колелата не са центрирани или гумите не са с равномерно налягане. Обикновено това води до износване. 
  • Избягвайте дупки – избягвайте всички дупки и бордюри, за да не повредите кормилната рейка. 

Ако не искате да отделяте голяма част от бюджета си за нова кормилна рейка, има вариант за вас. Доверете се на реномиран магазин за авточасти втора ръка, който дава гаранция за качество и произход на своите продукти. Така ще можете да спестите пари, без да рискувате качеството.

fallback
Още от Техно
fallback